Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odvolání daru - dcera si můj dar nezaslouží!

Nedávno se na mě obrátila paní Z.,  s dotazem, zda může získat zpět nově zrekonstruovanou chalupu, kterou v roce 2016 darovala dceři. Dcera se ale o paní Z. následně přestala starat. Paní Z. je 83 let a má malý důchod...

V první řadě je nutné si uvědomit, že darování by mělo být záležitostí bezpodmínečnou a nezištnou bez jakýchkoliv očekávání do budoucna, a je dobré si vždy vše pečlivě zvážit. Občanský zákon naštěstí pamatuje i na situace, kdy dárce ex post zjistí, že se nerozhodl správně a svojí věc daroval jinému. Jak a za jakých podmínek tedy lze získat chalupu, která byla darována dceři, zpět?

Samozřejmě nejjednodušší cestou je se s dcerou dohodnout na tom, že chalupu přepíše zpátky na paní Z., tedy, že dcera dar vrátí. Vzhledem k tomu, že dcera s paní Z. nekomunikuje, je tato cesta jistě složitá. Pojďme se tedy podívat na další varianty.

Jednou z možností je tzv. odvolání daru pro nouzi. Tento institut je zakotven v § 2068 občanského zákoníku. Aby mohla paní Z. odvolat svůj dar pro nouzi, musí být splněno hned několik podmínek. Jednou z nich je existence samotné nouze, přičemž nouzí není nedostatek finančních prostředků na koupi nových lodiček nebo kabelky. V tomto konkrétním případě se o jisté nouzi už hovořit dá, neboť jak mi paní Z. sdělila, často nemá finanční prostředky na uspokojení základních potřeb, jako je např. strava, čímž do nouze v pravém slova smyslu upadá. Další podmínkou je i to, že sám obdarovaný není ve stejné nouzi jako dárce. Paní Z. ovšem nevěděla, zda se její dcera sama v nouzi neocitá. V této variantě zákon dále počítá s tím, že stav nouze si dárce nepřivodil úmyslně nebo z hrubé nedbalosti. Zdravotní stav reflektující pokročilý věk si nikdo sám jistě nepřivodí, tudíž u paní Z. by i tato podmínka byla splněna. Jiná by byla situace u člověka, který se svým majetkem nakládá marnotratně třeba v důsledku jeho závislosti na alkoholu. Tam by odvolání daru pro nouzi možné nebylo.

Další možností, kterou zákon v § 2072 občanského zákoníku nabízí je odvolání daru pro nevděk. I tato varianta počítá se splněním některých podmínek. Předpokladem je, že jednání obdarovaného musí dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti ublížit a zjevně porušovat dobré mravy. Zde musíme opravdu zvažovat, zda je jednání obdarovaného za hranou toho, co snese obecná morálka a základní meze lidské slušnosti. I když je vnímání morálky velmi subjektivní, jednání dcery paní Z. nepovažuji minimálně za slušné a hranice porušení dobrých mravů je v tomto případě velmi tenká.

Při této variantě je nutné dát si pozor na zákonem stanovenou lhůtu! Odvolat dar pro nevděk je možné pouze a jen do jednoho roku ode dne, co obdarovaný dárci ublížil a dozví-li se o tom dárce později, pak do jednoho roku ode dne, kdy se o tom dozvěděl. Nevděk se dá obdarovanému prominout. Zákon neurčuje formu takového prominutí, může být učiněno písemně, ústně, i konkludentně. Obdarovaný se k dárci zase začne chovat hezky, dárce mu vše odpustí, byť to ze strany obdarovaného může být účelové, protože kupříkladu ví, že pokud je jednou nevděk za určité chování prominut,  nemůže dárce své rozhodnutí změnit a dar žádat znovu zpět.

Za zmínku u této varianty stojí i to, že byl-li dar již odevzdán, má dárce právo požadovat vydání celého daru a není-li to možné, zaplacení jeho obvyklé ceny v penězích.

Jak je vidět, řešení pro paní Z., aby získala chalupu zpět, existuje, avšak zákon má řadu podmínek, které je třeba splnit, aby v celé věci byla úspěšná. 

 

Autor: Štěpán Ciprýn | úterý 2.10.2018 6:43 | karma článku: 25,70 | přečteno: 4519x
  • Další články autora

Štěpán Ciprýn

Úskalí nájemní smlouvy - na co si dát pozor?

Nájemní smlouva se bezesporu řadí mezi nejpoužívanější druhy smluv. Přestože nájemce nalezne ochranu v občanském zákoníku, měl by při uzavírání nájemní smlouvy věnovat zvýšenou pozornost některým jejím ujednáním.

17.12.2018 v 11:10 | Karma: 8,99 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Štěpán Ciprýn

Odpuštění penále aneb porušení povinnosti řádného hospodáře

Obec si nechala vystavět areál, ale stavba se zpozdila. Ve smlouvě je samozřejmě uvedeno smluvní penále pro případ zpoždění. Co když se ale obec rozhodne toto penále odpustit? Je to vůbec možné? Čtěte dál, situaci Vám objasním.

14.12.2018 v 13:26 | Karma: 9,47 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Ostatní

Štěpán Ciprýn

Jak na rozvod dohodou?

Vytratila se ve Vašem vztahu vzájemná láska a porozumění? Už nechcete být manželé? Změnil se Váš životní styl, postoje, hodnoty a i Váš pohled do budoucnosti je odlišný? Máte oboustranný zájem manželství ukončit, ale nevíte jak?

13.12.2018 v 15:03 | Karma: 12,60 | Přečteno: 2637x | Diskuse| Osobní

Štěpán Ciprýn

Obtěžují mne sousedovy slepice!

Na můj oplocený pozemek neustále vnikají sousedovy slepice. On s tím nechce nic dělat. Co si mám počít?

12.12.2018 v 9:57 | Karma: 8,96 | Přečteno: 910x | Diskuse| Miniblogy

Štěpán Ciprýn

Uletěly mi včely!

Můj soused léta chová včely. Chtěl jsem si taky užívat čerstvého medu a začal je chovat také. Ovšem jednoho dne jsem zjistil, že včely jsou fuč! Prostě se přestěhovaly do úlu k sousedovi. Co mám dělat?

6.12.2018 v 13:52 | Karma: 10,06 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:10

V mobilní aplikaci agentury ČTK se dnes objevily dvě falešné zprávy o údajném pokusu o atentát na...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1492x
Jsem advokát a partner v Advokátní kanceláři Ciprýn & Kiršner. Mám praktické zkušenosti s řešením právních problémů v mnoha právních odvětví. Na blogu bych se s Vámi rád podělil o své zkušenosti z právní praxe, popsal zde, jak postupovat při řešení na první pohled neřešitelných problémů a jak je zdárně vyřešit. Věřím, že mé rady Vám budou nápomocné, užitečné a pro mnohé z Vás třeba i zajímavé :-)